حجت الاسلام و المسلمین محسن غرویان عضو هیئت علمی جامعة المصطفی(ص) العالمیة درمورد اثر آگهی های تجاری مختلف رسانه ها بر سبک زندگی مردم به خبرنگار مهر گفت: آثار روانی و روحی این تبلیغات این است که جاذبه هایی را ایجاد می کند و افراد رفتار خودشان را بر اساس انگیزه های درونی تنظیم می کنند.
وی تصریح کرد: چشم وقتی چیزی را دید دل هم به آن میل پیدا می کند و وقتی این میل در نفس ایجاد شد انگیزه برای عمل و اقدام ایجادمی کند. سبک و زندگی انسان ها هم بر اساس اراده و میلشان شکل می گیرد. بنابراین این تبلیغات ایجاد انگیزه و میل در انسان می کند و سبک زندگی را به سمت و سویی می برند که این جاذبه ها نشان می دهند.
عضو هیئت علمی جامعة المصطفی(ص) العالمیة افزود: حالا اگر این جاذبه ها، جاذبه های صرفاً سطحی و قشری و مادی و در جهت التذاذ صرف حیوانی باشد سبک زندگی هم طبیعتاً به سمت اهداف التذاذات حیوانی رقم خواهد خورد. اما اگر این جاذبه ها، جاذبه هایی باشند که سمت و سوی معنوی و اخلاقی و علمی و فرهنگی داشته باشند سبک زندگی انسان را به سمت همین اهداف هدایت می کنند.
این محقق و پژوهشگر مسائل دینی و فلسفی در مورد اینکه آیا تبلیغ های زیاد باعث رشد روحیه مادی گرایانه در خانواده ها و بویژه نسل جدید نمی شود هم عنوان کرد: قطعاً می شود. یعنی الان هم در جامعه خودمان می بینیم که اینطور شده است. اینهمه تبلیغات انواع و اقسام بانک ها، تبلیغات کالاهای لوکس تجاری، تبلیغات مختلف سرمایه گذاری ها برای ثروت و سود بیشتر طبیعتاً اینها در جامعه اثرگذار است و اثر خود را هم گذاشته است. به حدی که الان بسیاری از جوانها می گویند تحصیل علم چه فایده ای دارد باید به دنبال پول و ثروت برویم. حتی خیلی صریح و روشن می گویند که وقتی ثروت نداشته باشی علم به چه درد می خورد.
عضو هیئت علمی جامعة المصطفی(ص) العالمیة یادآور شد: این مسئله نشان دهنده این است که همین تبلیغات حتی ارزش علم و پژوهش و تحقیقات را در جامعه پائین می آورد و ارزش پول و مادیات و ثروت را بالاتر می برد. البته نمی خواهم بگویم فقر ارزش است فقر هم ضد ارزش است. اما پول و ثروت بیش از اندازه در کنار فقدان علم و فرهنگ و اخلاق و تربیت آن هم ضد ارزش است.پس هم علم، هم ثروت باید در حد خودشان در جامعه تبلیغ شوند.
غرویان افزود: ثروت چیز بسیار خوبی است در قرآن هم از آن به عنوان خیر یاد شده، ولی وقتی است که در جهت اهداف و ارزشهای انسانی از آن استفاده شود. فقر هم چیز بدی است تنگدستی و بدبختی و فلاکت در دین ما مذمت شده است. باید در اینها اعتدال رعایت شود و هر یک از این ارزشهای مادی، معنوی، علمی، اخلاقی در جایگاه خودشان در جامعه وجود داشته باشد.
این محقق و پژوهشگر مسائل دینی و فلسفی در مورد اینکه آیا تبلیغات متعدد و متنوع که اکثراً هم زندگی مرفه را نشان می دهند که از معدل زندگی مردم بالاتر است با سبک زندگی اسلامی سازگار است هم بیان داشت: این بحث بسیار ظریفی است. طوری نباید نشان دهیم که سبک زندگی اسلامی سبکی است که انسان در محرومیت، فقر و تنگدستی زندگی بکند از آن طرف نباید سبک زندگی اسلامی را به گونه ای معرفی بکنیم که صرفاً به التذاذات مادی و کثرت مالی و ثروت انسان بپردازد. این هم غلط است. همانطور که اشاره کردم سبک زندگی اسلامی این است که همه این مادیت، رفاه مادی در کنار معنویت و آرامش معنوی و اخلاقی و آسودگی و ایمان به خدا با هم بالا بروند فاصله زیادی بین مادیت و معنویت نباشد.
عضو هیئت علمی جامعة المصطفی(ص) العالمیة یادآور شد: اسلام هم به زندگی مادی و مادیات توجه دارد و می گوید الدنیا مزرعة الاخره یعنی دنیای آباد می تواند آخرت آباد هم برای انسان بیاورد و هم در کنار مادیات و رفاه مادی باید معنویات، اخلاق، ادب، احترام، تکریم انسانها هم در کنارش باشد. اگر سبک زندگی را به این شکل تبیین کنیم که مادیت و معنویت با هم رشد و پیشرفت داشته باشند مطلوبترین سبک زندگی اسلامی است.
نظر شما